Miss Jekyll

Serviesgoed

Realisatiejaar: 2015-2016
Afmetingen variëren van 4 op 4 cm tot 15 breed op 11 cm hoog.

Techniek: gegoten porselein in combinatie met gedraaide voetjes. Transparente glazuur

Dit object is het resultaat na een zoektocht doorheen het thema ‘zaaddozen’. Vanuit het voorkomen van zaaddozen in de natuur als recipiënten werd ik geïnspireerd om te komen tot een komvorm met ‘pootjes’. Ik ging met het in de volksmond gekende ‘Juffertje in het groen’ aan de slag. Dit resulteerde in een servieslijn, met de naam Miss Jekyll, naar één van de varianten. Het servies bestaat uit kommetjes en een kop, maar kan uitgebreid worden naar melk en suiker kannetjes, eierdopjes... Bij de kommetjes zijn de vijf pootjes zo geplaatst dat ze kunnen gekanteld worden naar de gast toe.

De prototypes voor de komvormen zijn gemaakt door het afgieten met porselein in een gipsen mal. Die mal is gemaakt van een gedraaide vorm. De pootjes, gedraaid, worden er in lederharde toestand onder geplaatst. Na een eerste biscuitstook op 950 graden wordt het porselein geglazuurd met een transparante glazuur. Het afbakken gebeurt daarna op 1300 graden. Hierdoor krijgen we een mooie warme gloed en lichtdoorlatendheid in het materiaal.

De doelgroep voor dit product zie ik bij het kleinere gastronomisch restaurant of bij de vele foodies die altijd op zoek gaan naar nieuwe presentatie mogelijkheden. Er is reeds positieve feedback vanuit de sector. Hun vraag om het meer stapelbaar te maken zie ik op te lossen door een houten box te laten maken, waarin deze kunnen opgeborgen worden.

Dit servies is het resultaat van een zoektocht doorheen het thema ‘zaaddozen’. Ik werd geïnspireerd door de sierlijke ‘recipiënten’ van het in de volksmond gekende ‘Juffertje in het groen’ . Het servies is genoemd naar ‘Miss Jekyll’; één van de varianten. Bij de kleinere kommetjes zijn de vijf pootjes zo geplaatst dat ze kunnen gekanteld worden naar de gast toe.

Aantal handmade uren:
een jaar onderzoek, talloze uren mallen makend, zittend aan de draaischijf en wachtend voor de oven….

Terre Du Nord op Joe FM!